Testläsare eller Lektör?

Jag har släppt 2 böcker, båda med egenutgivning via Hybridförlag. Har använt mig av testläsare båda gångerna. Detta är tacksamt för mig då det kostar en slant att anlita en lektör. När man blir antagen av förlag, får man hjälp av en lektör av förlaget. Det märks inte på texten om man använt sig av en testläsare eller en lektör. Som författare tycker jag att det ansvaret ligger hos mig som skriver boken/böckerna att se till att texten är av en god och hög kvalitet. Jag släpper ALDRIG en bok som jag själv inte är nöjd med textmässigt. Det måste kännas bra från första till sista raden i boken. Det är ju den som förlagen utgår ifrån när de läser manuset. Gillar de vad de läser så kan man ha en chans att komma igenom det där lilla nålsögat. Ibland händer det att de inte kan släppa just din bok för att utrymmet inte finns, trots att de gillar vad de läser.